2010-2012 évi fejlesztések

Nyomtatóbarát változatSend by email

2009-ben újabb lehetőség nyílt a romkert megújulására. Európai uniós forrásból támogatott pályázat keretében a meglévő kiállítóteret modernizáltuk, illetve új kiállítások valósultak meg. A főépületet érintő fejlesztés két nagyobb területre bontható. Egyrészt, a hagyományos bemutatás keretében, meglévő kiállítások installációját újítottuk fel, illetve két új teret alakítottunk ki a meglévő állandó kiállítás bővítésére. A „sárga-lila” freskópanel elavult hordozószerkezetének lebontásával az újabb kutatási eredmények alapján valószínűsíthető új rekonstrukciós elképzelés látott napvilágot, modern hordozópanelen. A töredékeiben ismert „vörös ebédlő”-falkép alapján készült római stílusú falfestmény-kompozíció jelenik meg a déli oldalon kialakított triclinium falain. A római kori ebédlőt ezen kívül antik jellegű bútorokkal, műtárgymásolatokkal is megidézzük. Az újítások közül a legfigyelemreméltóbb a régi látogatói kívánságot beteljesítő vállalkozás: a 20-as (fogadó)terem Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött mozaikpadlójának mintegy hetvenezer mozaikszemből álló másolata.

A mai igényeket szem előtt tartva egy nagy volumenű, multimédiás fejlesztés egészíti ki az enteriőr jellegű egységet. Az interaktív, érintőképernyős LCD-monitorok és infopultok a fogadótérben, illetve a főépület több pontján biztosítják a széleskörű tájékoztatást. Lehetőség nyílik „korabeli” fotók készítésére is. Így ki-ki kedve szerint válhat római centurióvá, a villa úrnőjévé vagy akár pénzkibocsátó uralkodóvá. A termek virtuális projektoros berendezése lehetővé teszi a római légkör hitelesebb megidézését.

A fejlesztés keretében elkészült a VILLA ROMANA BALÁCA önálló honlapja is.

Római régészeti környezetben egyedülálló vállalkozás a 3D-s vetítőterem, ahol önálló film keretében hozzuk közel a nézőkhöz a korabeli mindennapokat.

A villagazdaság két pontján sztereoszkópikus „távcsövek” segítségével visszapillanthatunk a múltba, felidézve az egykori előkelő és gazdag környeztet, nagybirtokot.