Fedezzük fel Balácát!

Nyomtatóbarát változatSend by email

Salve!

Üdvözöllek Téged birtokomon!

A ti nyelveteken Balácának hívott villagazdaság uraként szólok. Veszprém és a Balaton közelében, Nemesvámos és Veszprémfajsz között található birtokom, a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága (villa rustica), Baláca.

Joggal kérdezheted elsőként: mi az a villagazdaság? Most villa vagy gazdaság? Hol is vagyunk mi tulajdonképpen?

A villagazdaság egy majorság volt. Egy római kori farm, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztunk. Ilyennek képzeld el a balácai földbirtokközpontot is.

De lépjünk be a birtokom kapuján, és nézzünk körbe!

A környéken található számos forrás biztosította a gazdaság vízellátását, legyen szó az állatok ivóvízéről, a birtok két fürdőjéről vagy a kert szökőkútjáról. A környező erdők fái szolgáltatták az alapanyagot az építkezésekhez, a különféle mesterséget űző kézműveseknek, ill. a fűtőanyagot, pl. téglaégető kemencékhez vagy a fürdő meleg vizének előállításához.

Mi, rómaiak már a Kr. u. I. században letelepedtünk Balácán. De hogyan is történt? A kezdeti kisebb veteránbirtok idővel hatalmas komplexummá nőtte ki magát. A földbirtokközpont legnagyobb kiterjedését a Kr. u. II–III. században érte el. A virágzás vagy egy itáliai lovagi rangú család beköltözésével kapcsolható össze, vagy egy helyi, a bennszülött elithez tartozó személy lojalitását hálálta meg Róma a birtok adományozásával. A birtok közel 9 hektáros központját szabálytalan trapéz alakban szintén fallal határolták. A falakon belül számos lakó- és gazdasági épület, dísz- és gazdasági udvar és kert épült az évszázadok során. A virágzást követően a villagazdaság korábbi fénye megkopott. Annak ellenére, hogy a Kr. u. IV–V. században is van nyoma építkezésnek, átalakításnak, a virágkor színvonalát nem érte el. A Kr. u. V. századot követően a birtok és az ott élők sorsa bizonytalan. A feltárások során megtalálták az átmeneti kornak az emlékeit is, a népmozgások idején egy-egy kisebb közösség rövidebb ideig meghúzódhatott a romok között.

Mit látszik ebből a monumentális komplexumból most?

A romkert látogatható területe közel két hektár. Ezen a területen a 22 ismert kőépület közül a villagazdaság védőtetővel ellátott, közel 2000 m2-es központi épülete, három részlegesen felfalazott épület, valamint a fogadóhelyiséget és a múzeumpedagógiai foglalkoztató termet magába foglaló létesítmény látogatható. A két szárnyból álló lapidáriumban Veszprém megye római kori kőemlékeinek impozáns darabjai tekinthetők meg. A romkert többi része parkszerűen kialakított, a mediterrán környezetet a római kori fűszer- és gyógynövényeket bemutató kert teszi teljessé. A kert közepén egy antik hatású (pontos!) napóra mutatja a múló időt.

A lakóházam mellett még számos kőépületet láthatsz a birtokon, amelyek részben szintén lakóépületek voltak, de van itt két fürdő és számos gazdasági épület, ahol tárolták a gabonát, szorgos mesteremberek patkolták a lovakat, vagy ahol egyszerűen a szerszámokat tartották.

 

Üdvözlettel

 

                                                           a birtok ura